Prvi inicijalni sastanak YOUTH COMMUNITY

Prvi inicijalni sastanak YOUTH COMMUNITY odrzan je u subotu 25.11.2017. Sastanku su prisustvovali Stevan Lazarević (Zavod za zaposljavanje), Jovana Krivokapić (politikolog), Olivera Pustinjak (profesor) i učenice srednje škole. Ideja da se osnuje zajednica mladih ljudi za dobrobit društva rodila se kao posljedica projekta za koji smo aplicirali u okviru RYCO/REGIONAL YOUTH COOPERATION. Ova zajednica mladih treba da obuhvati mladu populaciju od 15 do 30 godina, gdje će se stvarati uslovi za saradnju između mladih kroz razmjenu u regionu. U planiranim aktivnostima su i radionice, saradnja sa raznim institucijama i ustanovama, sa skolama, univerzitetima i međunarodna saradnja. Osnovni cilj je stvoriti jake mlade ljude, samoinicijativne i produktivne za nase društvo, motivisane da realizuju svoje ideje kroz vlastita zalaganja i samospoznaju.

U najavi 3. sajam radionica pod nazivom ”Dan za sve”

Treći Sajam radionica ,,Dan za sve 2017. ” održaće se 8. i 9. decembra od 10:00-21:00h.
Sajam će biti otvoren za sve koji žele da prikažu stvaralaštvo sa naših prostora,za preduzetnike, osnivače malog biznisa I sve koji imaju želju da nas upoznaju sa svojim vještinama poput joge, raznih vrsta plesova, izrade predmeta,raznih vrsta usluga...
Ugostićemo izlagače iz cijele Crne Gore koji će se predstaviti na svojim prodajnim izložbama rukotvorina.
Biće organizovana nekoliko tematskih predavanja, a učesnici su NVO, preduzetnici, agencije, izlagači, škole i dr.

Plesne radionice i putovanja
Plesno stvaralaštvo je deo naših radionica.Kroz ples ostvarujemo naše snove koliko možemo biti jaki,puni energije,poletni I spremni za nove podvige.
Pod plesom takođe podrazumevamo edukaciju duše,jer smo otvoreni za primanje novih saznanja,spremni da pokažemo šta smo naučiili,kako se savladavaju prepreke I što je najvažnije širimo pozitivnu energiju ,stvaramo nova prijateljstva po cijelom svijetu I razmjenjujemo iskustva.
Nedavno smo se vratili iz Sarajeva,a naša sledeća destinacija je Atina,glavni grad GrčkeU narednoj godini planirana su putovanja po Evropi ,a početkom ljeta velika manifestacija plesova pod nazivom “ OPEN SUMMER”.

Saradnja se nastavlja sa Univerzitetom “Donja Gorica “u Podgorici
Prošle godine smo započeli saradnju sa Univerzitetom Donja Gorica u Podgorici,kada smo organizovali predavanje dr Tatjane I Aleksandra Vujovića, veče posvećeno indijskoj kulturi I crnogorskom stvaralaštvu.
Ove godine 13, novembra se saradnja nastavila predavanjem Kunal Gumbera, supervizora indijskog jezika na DP Academie u Džagraonu,Punjab ,na temu lndijska kultura.Planirano je predavanje i na Sajmu radionica 9.decembra u Herceg Novom gdje ce učestvovati grupa studenata sa dr Tatjanom Burzanović.Napravićemo paralelu između indijske I crnogorske kulture I tradicije.
Saradnja sa UDG -om ce se potvrditi realizacijom budućih zajedničkih planova.

Upoznajmo plesnu radionicu pesne grupe” Fenix”

Fenix grupa mladih učesnika, u Italiji, u prelepom istorijskom gradu Cervetere u blizini Rima, imala je priliku da učestvuje u manifestaciji plesova Plesne akademije "Danza dimenzione 2000" u Italiji na primorju, okruženim cvjetnim aranžmanima i prekrasnim starim tvrđavama.
Manifestacija je organizovana u centru istorijskog grada između starih građevina. Kao počasni gosti, imali smo priliku da budemo smješteni u samom centru grada pored mjesta događaja.
Jedinstvena prilika za nastup sa savršenim plesnim grupama i putovanje kroz gradove do polovine Italije (Rim, Vatikan, Venecija, Verona ...).
Fenix je plesni studio koji radi kao plesna radionica u okviru "Oliviafoundatiom-International" i veoma je uspešan u plesnim performansama u mnogim zemljama širom sveta.
Počeli smo sa Srbijom, Hrvatskom, Grčkom, Italijom i nastavljamo sa putovanjem kroz Evropu i šire.
Veliki plesni događaj u Herceg Novom planiran je za septembar.
Za početak, pored naših članova, planiramo goste iz Srbije i Ukrajine, a cilj je da se iduće godine još više zemalja zainteresujemo za promociju savremenih trendova, hip hopa, pop-upa, pozorišnog plesa i posebno namjenski otkrivanju skrivenih talenata.

Art terapija - Gdje nedostaje riječi, umjetnost govori
Kreativna radionica za podsticanje slobode u predstavljanju sebe kroz umjetnost i igru je uspješno obavljena. Djeca su kroz slikarstvo i književnost u kombinaciji sa psihološkim kombinacijama predstavila sebe i svoja najdublja osjećanja, želje, probleme i potrebe. Nakon spoznaje osjećanja, cilj ove art terapije je bio usmjeren ka poboljšanju emocionalne inteligencije, sazrijevanju djece i prihvatanju sebe.


Potpisan sporazum o saradnji između NO Afganistana I NO Crne Gore
20.04.2017. u New Delhiju, Niesbad Institutu potpisan je Prvi sporazum o saradnji između dvije Nevladine organizacije:
NO MHDO(My Homeland Development Organization,Avganistan,čiji je predstavnik Mohmad Aziz Asify i NO "OLiviafondacija-Internacional"Crna Gora,čiji je predstavnik Olivera Pustinjak.
Osnovni cilj sporazuma o saradnji je zajednička misija,saradnja na duge staze u cilju edukacije i zadovoljavanje potreba društva.
U nastavku slijedi originalni dopis MHDO predstavnika prema našoj Organizaciji i našoj državi.
As everyone knows There is no relationship between Afghanistan and Montenegro Except military relationship via NATO organization on war on terror.
The two nations even don’t know each other more than enough as two independence nations of the world.
Afghanistan is a great country of the world which suffers from worlds super power struggling their influence in the region, Afghanistan has a great geographical location of the world which can join the east to the west of the world. Economically, socially and politically Afghanistan is a power full country in Asia.
Afghanistan has a great nation with brave and big heart they are so respect full of all other nations, religion and culture. The country suffers from education especially with girls and woman the very high number of woman are illiterate and cannot read and right that is why they aren’t able to defense their rights.
With this agreement not just two independence organizations are contracted the agreement it shows two nations has been established a long term of understanding the cultural and historical knowing of each other.
This contract will show the world that the world is not banded by borders and fences they are all living in a village that any time can share their knowledge and knowing from Each other, but it needed a brave heart people to discuss this and make it happen.
Fortunality the great Nation of Montenegro has that brave heart woman (Miss Olivera) came all the way from Europe to India and found us, with sharing our Ideas and progresses we found out that here is the path for both sides to make this history moment in real.
This reality shows how important is this agreements, many girls and woman are suffering from illiterate and not having access of learning and many other woman which as lots of abilities does not have access of Market to make some money from their children to go to schools and struggle for a brighter future.
This is what we are all saying that (YES WE CAN DO)!
The MHDO (MY Home land development organization) has a proud for this agreement and soon we will officially launch the first small pilot project in Afghanistan as a (Vocational and literate classes) for girls and woman in Kabul by supporting of Olivia international.
The MHDO organization is strongly appreciating missOlivira for her hard working and making this dream in real.
With best regards,
Mohmmad Aziz Asify


Indijsko-crnogorska saradnja - Korakom tradicije
Projekat: Indijsko-crnogorska saradnja
Tema: Korakom tradicije
Datum : 24.02.2017.
Vrijeme :18h-20h
Mjesto: ”Oliviafondacija-Internacional”Herceg Novi,Mića Vavića br.1,Robna kuća Novljanka, 1.sprat
Misija: saradnja sa stručnim licima čija je profesionalna djelatnost usmjerena na rad sa mladim ljudima

Dana, 24.02.2017. u organizaciji "Oliviafondacija -Internacional"Herceg Novi održalo se predavanje dr Tatjane Burzanović koja je svoje izlaganje pripremila zajedno sa studentima druge godine sa fakulteta za kulturu i turizam Univerziteta Donja Gorica.
Ono što je povezalo našu organizaciju i ovu instituciju je bila tema i ljubav prema Indiji. Predavanje je imalo istorijsku i kulturnu sadržinu te su gostujući profesori iz osnovnih škola Herceg Novog,srednjeg školskog centra, kao i djaci mogli da prošire svoje znanje o Indiji koje je prikazano na jedan neuobičajan način. Za ovakvo dešavanje odazvalo se mnogo zvanica, a posebna čast nam je bila da ugostimo i učenike srednjih škola koji su nada naše zajednice.

Predavanje je bilo praćeno uz video instalaciju i sjajnu komparaciju Indijske književnosti sa društvenim uredjenjem te države. Posjetioci su otkrili nove istinitosti o ovoj zemlji i upotpunili svoja dosadašnja znanja.
Nakon predavanja dr. Tatjane Burzanović slijedio je prikaz filma mr Aleksandra Vujovića koji je hercegnovskoj publici htio da prikaže njegovo novo umjetničko stvaralaštvo. Kratkometražni filmovi koje je samostalno režirao i reprodukovao bili su simbioza teatralnog i filmskog ostvarenja. Mješanjem segmenata iz crnogorske kulturne baštine i prizvuka nadrealnog uspio je da zainteresuje prisutne i omladinu za jedan novi iskorak u crnogorskom filmskom ostvarenju.
Zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo i naše saradnike iz IPA sekcije, koji su se velikodušno odazvali ovom dogadjaju, jer su medju prvima uvidjeli značaj ovakvog kulturnog sadrzaja u našem gradu.
Kao vrhunac večeri posjetioci su moglu da uživaju u čarima vina koja je za nas pripremila poznata vinarija Željka Uljarevića iz Kotora.
Prezentacija vina Zvonko Bogdan održana je tako da svakom senzibilitetu bila prilagodjena sorta i karakter vina.
Zahvaljujemo prijateljima Fondacije koji su bili velika podrška događaju: IPA sekcija, Opština Herceg Novi,Turistička organizacija Herceg Novi ,Vinarija-Morinj Željka Uljarevica, Matica crnogorskA,Pica bar Forte i ostali koji su uvijek čvrsto uz nas.

Humanitarno zabavno-edukativni program za djecu i paketići za djecu iz ugroženih porodica
U okviru saradnje "Oliviafondacije-Internacional" i NVU "Dječja misija", predsjednice Miruške Čmelikove, Podgorica,27.01.2017. godine u prostorijama Fondacije organizovano je druženje i zabavni program za djecu uzrasta do 14 godina. Pored članova Fondacije, IPA sekcije i NVU "Dječja misija"iz Podgorice, druženju su se priključila i djeca porodica lošijeg socio-ekonomskog statusa koja žive na području opštine Herceg Novi. Članovi IPA sekcije su organizovali prevoz djece iz ruralnih područja. Zahvaljujući donacijama NO"Ihtus", predsjednik Vladimir Čižmanski iz Podgorice, za svu prisutnu djecu obezbjeđeni su prigodni pokloni iz Austrije.
Voditelji ovih organizacija pripadaju slovačkoj dijaspori.
Gosti koji su uveličali svojim prisustvom ovu akciju bili su sekretar Slovačke ambasade Ivana Bajković sa suprugom, predsjednik IPA sekcije Vojislav Dragović, predsjednik karate saveza CG Dragan Šakotić, i ostali članovi i prijatelji Fondacije.
Misija: Učešće i afirmacija djece u cilju podsticanja empatije(saosjećanja), socijalna komunikacija, razvoj emocionalne inteligencije, socijalna interakcija, duhovne vrijednosti.

Novogodišnji paketići i pozdrav Novoj 2017.godini
(Generalni sponzor IDEA CG Supermarketi)

U okviru Novogodišnjeg koncerta koji se održao u Olivia Fondacija- Internacional održan je koncert plesne grupe ,,Fenix.” Goste iz OŠ"Milan Vuković " kao i sve prisutne zabavljala je profesorica muzike Olga Vidović koja je uveličala ovaj dogadjaj sjajnim izborom pjesama. Otvorena je prva izložba polaznika škole slikanja i crtanja pod vodjstvom Stanislave Černaus.
Glavnu zaslugu za osmjehe na licima najmladjih obezbjedila je IDEA CG Supermarketi sa poklon paketićima koje je namjenila djeci.
Novogodišnja atmosfera širila se kroz igru, ples, zabavu a roditelji su bili velikodušni i pripremili slatkiše za djecu. Mališani su mogli da oprobaju sreću u ove praznične dane kroz tombolu koja je bila organizovana za njih.

Sajam radionica "Dan za sve"
Dana, 27.11.2016. u organizaciji “Olivia fondacije-Internacional”, održan je drugi Sajam radionica pod nazivom “Dan za sve”, na kome su, osim domaćina, učestvovali voditelji raznih radionica i nevladinih organizacija iz više gradova Crne Gore.
Misija fondacije je da se svakom čovjeku, bez obzira na starosnu dob, pol i pripadnost ponudi prilika za obrazovanje, zdraviji i produktivniji život, pozitivno razmišljanje i osjećaj pripadnosti društvu i svijetu uopšte. To je naša polazna tačka; da ljudi rade na sebi i svom napredovanju, samoedukaciji i da lakše prevazilaze svakodnevne stresove.
Pored 18 radionica na kojima su voditelji iz šest gradova posjetiocima predstavili svoje vještine i iskustva, u okviru sajma je priređeno i nekoliko prodajnih izložbi. Organizovano je 18 radionica; došli su voditelji iz Podgorice, Budve, Tivta, Sutomora, Kotora i naravno Herceg Novog, a bilo je i nekoliko interesantnih prodajnih izložbi. Voditelji radionica su zainteresovanim posjetiocima prenosili iskustva, čule su se lijepe nove ideje i bilo je puno kreativnosti, bez granica. Radionice su bile namjenjene svim uzrastima, posjetili su nas i najmlađi i najstariji, jer učenje nema životni vijek, a učešće je bilo besplatno i svi su se mogli pridružiti. Posjetioci su mogli da pogledaju izložbu primjenjene umjetnosti i da pronađu nešto lijepo prema svom senzibilitetu. Oni koji su došli, došli su sa namjerom da podijele iskustva i da pokažu da se tajne ne čuvaju, nego se predaju dalje, čime se čine novi koraci i napreduje se ka novim idejama, što je neprocjenjivo.
Poznato je da ples pozitivno utiče na tijelo, duh i um, intelektualno povećava sposobnost pamćenja i razvija kreativnost i želju za novim saznanjima. Predstavile su nam se Jelena Mračević sa salsom i hip-hopom, Katarina Mysina iz Budve sa breakdance-om i Nataša Koprivica sa show dance-om i trbušnim plesom. Bili su tu i oni koji nam pomažu da prevaziđemo svakodnevni stres: voditelji yoge, Vladimir i Jana Volkov, Marijana Vujović koja vodi hata yogu vnjas, a imali smo i meditaciju, voditelj je bio Slovenac Boštjan Fistrič iz Kotora. Kreativnu radionicu držala je Miruška Čmelik iz Podgorice koja vodi NVU “Dječija misija”, umjetničku radinicu crtanja i slikanja, kao i dekupaža vodila je Stanislava Černaus, a Katarina Grbić koja je nedavno bila na seminaru u Njemačkoj je veoma lijepo prenijela djeci nova iskustva crtanja portreta. Imali smo radionicu engleskog i njemačkog jezika, koju je držala Danijela Todorović iz Tivta; ne kaže se uzalud “koliko jezika znamo toliko vrijedimo”, a djeca imaju predispozicije za učenje svjetskih jezika i jedino je bitno da počnu na vrijeme i da uče na adekvatan način.
Kroz ovakva dešavanja ljudi dobijaju nove ideje, koje su zdrave i dobrodošle, stiču dobar osjećaj i motivaciju; to je jedna pozitivna atmosfera u kojoj se dobro osjećaju i ostvaruju nova poznanstva. Djeca vole takve sadržaje, radoznala su i upijaju nove ideje; sve je to edukacija, a ona je naš osnovni cilj. Plan nam je da ovaj Sajam postane tradicionalan, da ga poboljšamo i svaki put obogatimo novim dešavanjima. Prvenstveno radimo na edukaciji u našem prostoru, stalno nam se javljaju novi ljudi koji su mahom eksperti, obrazovani i sposobni. U budućnosti imamo u planu da onima koji imaju sluha za naš rad omogućimo učešće na raznim seminarma van zemlje koji će vjerovatno biti isfinansirani, kao i besplatne stipendije i školovanja. To je naša misija, na tome radimo – zalažemo se za napredak, zdravo društvo, edukovane i progresivne ljude koji daju doprinos društvu.

Radionica za crtanje portreta
Radionica postepeno uvodi decu u svet umetnosti. Kroz program radionice polaznici će se upoznati sa materijalom, proporcijama, upoznaće način posmatranja i približiće slikarstvo dečjem načinu razmišljanja. Jedna od tajni radionice su posebno koncipirane vežbe koje se ne rade na drugim kursevima crtanja. Vežbe su složene tako da se postepeno uči i ovladava veštinom crtanja od najjednostavnijih elemenata (crtanja linija) do najsloženijeg dela (izrada završenog portreta). Radionica je za decu od 4 do 9 razreda.
Radionica ce se održavati svake subote od 18h-20h u prostorijama NVO Olivia Fondacija International u Novljanci.

14.-16.novembar 2016. - Seminar ,,Priprema i upravljanje projektima EU,, pruža kompletno znanje u oblasti upravljanja projektima metodom logične matice, iskustvom u praksi u pripremi i implementaciji projekata. Učesnici će saznati sve dostupne informacije vezane za programski period, računajući stručnu terminologiju.

U Seminar je namijenjen za ciljne grupe

  • budući menadžeri i administratori projekta, finansijski menadžeri i rukovodioci koji će da se bave pripremom i realizacijom evropskih projekata
  • projektni menadžeri u vladi, u privatnim ili nevladinim organizacijama koje rade sa evropskim fondovima ili na strani upravnog tijela ili ti na strani azila
  • direktori osnovnih škola, srednjih škola i druge obrazovne i socijalne ustanove koje ispunjavaju uslov za apliciranje za EU fondove
  • univerzitetski profesori koji su uključeni u pripremu i realizaciju obrazovnihi i istraživačkih projekata
  • kadrovska vlada (opštine) u različitim odjeljenjima, gdje se koriste sredstva EU fondova

pdf

Delegacija IPA Sekcije u posjeti OliviAFondacije-lnternacional. Dogovoreni su razni vidovi saradnje dvije organizacije i najavljen je nastup članova Fondacije na Sportsko rekreativnim susretima 24.09. na Policijskoj akademiji u Danilovgradu.

U znak podrške zajedničkoj saradnji OliviAFondacija će davati podršku, kroz razne vidove saradnje, članovima IPA i biti otvorena ka novim mogućnostima.
IPA Sekcija Crna Gora je 02.07.2016.godine potpisala Ugovor o poslovnoj saradnji sa „OliviA-Fondacija-Internacional“ Herceg Novi.
Ovim ugovorom se članovima IPA Sekcija Crna Gora pruža mogućnost edukacije kroz seminare i učešće na konferencijama, kao i aktivno uključivanje u raznim kulturno-sportskim manifestacijama, u okviru zajedničkog programa sa „OliviA-Fondacija-Internacional“.

OliviAFondacija-Internacional organizuje stručni međunarodni seminar „Priprema i upravljanje projektima EU,, u saradnji sa Slovačkom, zemljom koja je prošla putevima tranzicije i njihova iskustva pridruživanja ce biti dobar putokaz za Crnu Goru. Pošto na ovom putu tranzicije dolazi i do grešaka, koje se mogu izbjeći samo time da se govori o njima, potrebno je upozoriti na pogrešne korake u državnom kao i privatnom sektoru.

Cilj finansiranja u predpristupačnom periodu je da omogući razvoj i modernizaciju regionalne infrastructure u jugoistočnoj Evropi-Crna Gora i dr... u ključnim sektorima kao što su energija, transport, životna sredina, ljudski razvoj, zapošljavanje i socijalna zaštita, koji zahtjevaju velike investicije i koji su od suštinskog značaja za održivi razvoj zemalja, regiona i primalaca. IPA II projekti planirali su 11,7 milijardi eura za period 2014.-2020. Trenutni korisnici su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija. Predpristupačni fondovi su dobra investicija u budućnost zemalja koje pristupaju EU. Oni pomažu da primalac sprovede političke i ekonomske reforme. Ove reforme građanima bolje mogućnosti i standard razvoja jednak onome koji uživaju građani EU. Ulazak u EU će pomoći održivi ekonomski oporavak, snabdijevanje električnom energijom, transport, životnu sredinu, klimatske promjene… IPA II postavlja novi okvir za pružanje predpristupačne pomoći za period od 2014. -2020. godine, pravo na indikativni iznos od 270,5 miliona eura.

Dana, 20. maja u 18,00 h gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović i ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak su svečano otvorili Slovačku ulicu. Otvaranju su takođe prisustvovali i njegova ekselencija ambasador Slovačke ambasade Roman Hloben, ambasador Bugarske ambasade, Michal Spevak, predsjednik Crnogorsko-slovačkog prijateljstva, Olivera Pustinjak, osnivač i izvršni direktor OliviAFondacije-Internacional i mnogi drugi važni gosti. Ulica Slovačka se nalazi u produžetku Dalmatinske ulice (dio grada Blok 5 i Blok 6), nedaleko prodavnice LIDO iIi tržnog centra Bazar. Velika nam je čast da smo prisustvovali jednom istorijskom događaju u našoj državi.
Planiramo intenzivnu saradnju sa Slovačkom koja je punopravnom članicom EU i prošla je uspješno put tranzicije pridruživanja u Evropsku Uniju, kojim prolazi sada Crna Gora. OliviAFOndacija-Internacional nastavlja efikasnu saradnju sa Slovačkom u oblasti edukacije, oranizovanjem medunarodnih stručnih seminara i konferencija koje će biti veliki doprinos razvoju Crne Gore.

Pozivamo sve ljude dobre volje kao i sve zainteresovane da komadom starog namještaja postanu dio jedne humane ideje. Restauracijom istog i prodajom ćemo pomoći najugroženijima ili ćemo im opremiti dom. Organizovaćemo i radionice za volontere u cilju obuke za obradu drveta.
Svi zainteresovani se mogu javiti na našu mail adresu oliviafoundation.me@gmail.com ili nas kontaktirati na telefone: 031321141 i 069190956 svakog radnog dana poslije 17h.

29.12.2015. smo obilježili zadnje časove žurkom u kojoj su učestvovali svi članovi radionica zajedno sa svojim nastavnicima. Poseban doživljaj je dolazak Djeda Mraza u naše prostorije i pokloni koje je podjelio djeci. Na zadovoljstvo svih nas, djeca su bila veoma raspoložena, razigrana i vesela, a veče su dodatno uljepšali naši gosti. Za nekoliko njih smo organizovali prevoz da bi mogli biti dio naše proslave, na čemu se zahvaljujemo Eleni i Vadiku Rastigaev na njihovoj organizaciji prevoza i donatorstva za osmoro djece iz socijalno ugroženih porodica kao i djevojčicu koja se oporavlja od teške bolesti. Zahvaljujemo se gospođi Marijani Stokanović i gospođi Mariji Čolić koje su zajedno u organizaciji naše Fondacije pripremile paketiće.

Sretna i uspješna nam Nova 2016. godina !!!

U nedelju 20.12.2015 se, kao što vam je već poznato, u prostorijama Fondacije održao prvi sajam radionica za cijelu porodicu pod nazivom “Dan za sve”. Radionice su se odvijale simultano; poznati ruski slikari Anatoliy Akue i Aleksandra su oslikavali zidove hola dok ste unutra imali prilike da vidite radionicu Ručne štampe, Veza, Plesa, Joge, Slikanja, Meditacije, kreativnih tvorevina koje su napravili naši mladi članovi Sultan i njegov brat bilzanac Selim, projekcije svjetskih radionica od kulinarskih do rukotvorina raznih materijala. Radionice su se radile po principu 'otvorenog časa' tako da su se svi zainteresovani mogli oprobati u ponuđenim aktivnostima. Pored svega, po prvi put smo ugostili posjetioce iz Indije Unnikrishnan Namboothiri, Gejo Vembilan Augustin, Arun Pulickal Jose koji su došli sa ciljem da sarađuju sa nama u pratnji dr Tatjane Burzanović i dodatno uveličali ovaj događaj. Ovim putem želimo da se zahvalimo svim posjetiocima kao i tvorcima radionica koji su rado odazvali na naš poziv, učesnicima radionica, kao i Mark­u Kalinin (na projektoru) I Vadiku Rastigaev (na pomoći). Posebnu zahvalnost upućujemo caffe baru “Peters Pie and Coffie” I zubarkoj ordinaciji “Šušić” koji su nam svojim ugošćenjem pomogli da ovaj događaj upotpunimo.

Radionica ručne štampe: Idejni tvorac Elena Rastigaeva - U radionici je učestvovalo 10 djece
Radionica Veza: Mira Krulanović - U radionici je učestvovalo 10 djece.
Radionica Plesa: Nataša Koprivica - Učestvovalo je 15 djece.
Radionica Joge: Instruktor Jana Volkova - Učestvovalo je 8 osoba.
Radionica Slikanja: Umjetnica Aleksandra Ševčenko - Učestvalo je 6 osoba.

U subotu 05.12.2015. godine sastali smo se sa jednom sjajnom umjetnicom, dr Tatjanom Burzanović zbog saradnje i zajedničkih ciljeva u vezi projekata sa Indijom. Za sada željeli bismo vam dati na uvid jedan kratak sažetak o samoj umjetnici i njenom stvaralaštvu.

Dr Tatjana Burzanović, rođena je 23.04.1969. godine u Sarajevu ( Bosna i Hercegovina). Studije odsjeka za grafički dizajn, Likovne Akademije u Sarajevu završava 1986.g. Nakon toga, školovanje pauzira zbog ratnih okolnosti, ali 2005. godine uspješno završava magistarske studije takođe u Sarajevu (Likovna Akademija), a doktorske studije završava na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu (Srbija) 2014. godine. Dobitnica je brojnih nagrada od kojih izdvaja:

Najuspješniji debitant “Zlatnog pera” Beograda, 1986g., (Srbija)

Prva nagrada na likovno­pedagoškoj koloniji u Bečićima za rad sa djecom 1994g., (Crna Gora)

Prva nagrada u likovno­pedagoškoj koloniji u Baru 1997g.(nagrađene dvije slike ­suhi pastel), (Crna Gora)

Prva nagrada za najbolje opremljenu knjigu (bibliofilsko izdanje) 2005g. na drugom Podgoričkom sajmu knjiga od 130 izlagača,”Himna čovjeku” Rabindranat Tagore.

Učestvovla je na preko 15. kolektivnih izložbi, a priredila preko 10. samostalnih. Radila je kao profesor i saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu (UCG), a trenutno radi kao profesor na Fakultetu za Dizajn (UDG) u Podgorici. U februaru 2016. g. će izlagati u New Delhi­ju i Colcata­i gdje će ujedno imati promociju knjige „Bhagavad Gita“ (prevod doktorske disertacije) pod pokroviteljstvom i organizacijom Vlade Indije.

28.11.2015. Promocija OliviA Fondacije na glavnom trgu u Herceg Novom.

Predstavili smo rad i ciljeve naše Fondacije. Istaknuta je važnost saradnje sa svim organizacijama koje se bave djecom i mladim ljudima da se stvori jedna prijatna atmosfera, jedna sinteza koja će graditi povjerenje među djecom i mladima, međusobnu toleranciju i uvažavanje bez obzira na različitosti i time jačati kulturu našega grada. Svaka radionica je predstavila svoje radove, a najljepše je bilo vidjeti najmlađe članice radionica kako su već izjutra pristupile vezenju. Većini prolaznika su zapali za oko njihovi već gotovi radovi i aktivnost koja je već pomalo zaboravljena. Radovi nemaju cijenu jer su ih radile dječje ruke. Izloženi su i radovi posebne kreativne radionice. Plesna radionica je takođe nastupila sa nekoliko atraktivnih koreografija.

Dana, 23.novembra 2015. godine u Nikšiću u hotelu “Trebjesa” održan je sastanak sa Sekretarom Indijske ambasade u Austriji, gospodinom Pawankumar Badhe u cilju utvrđivanja zajedničkih interesa. U razgovoru su učestvovale Olivera Pustinjak, Izvršni direktor Fondacije i Dragana Whyte, član Upravnog odbora, sa zadatkom zastupanja interesa Fondacije sa stranim licima. Gospodin Badhe je iskazao interesovanje za saradnju, u prvom redu organizovanje kulturnih programa u Herceg Novom (ples, muzika, slikarstvo).

Fondacija bi bila centar za radionice i manja desavanja i ko-ordinator posete, zajedno sa Opštinom Herceg Novi. U prvom redu bi trebalo istražiti mogućnost zajedničkog projekta ili saradnje. Na sastanku je bilo reči i o potencijalnim projektima, kao što je bratimljenje crnogorske i indijske škole, odlazak učitelja ili drugih saradnika na razmenu u Indiju, kao i organizovanje mnogih drugih zajedničkih kulturnih sadržaja.

Misija podrške djeci i mladima HERCEG NOVI - Svečanom prezentacijom održanoj u hercegnovskom naselju Topla počela je sa radom prva internacionalna „Olivia findacija”. Fondacija je osnovana sa ciljem da se zajedničkim projektima dvije države ostvari što bolja saradnja.

Na predstavljanju Fondacije čije se prostorije nalaze u zgradi bivše Robne kuće na Toploj, nastupili su gosti pozorišta iz Zvolenske Slatine iz Slovačke. Oni su gostovali posredstvom slovačko –crnogorskog društva prijateljstva iz Podgorice i izveli su predstavu. Na kraju programa plesnu tačku izvela je Nataša Koprivica, a Kristina Milatović predstvila se numerom „Boko moja“.
Donatori projekta su: Opština, Knjigovodstveni biro „Benkom”, slikar Vojislav Kordić, „Ideal DM”, „Elkom –Team”, „Elektroluks”, Hunguest hotel „Sun resort”, galerija „Sue Ryder”, cvjećara „Mirta” i krojačka radnja „Vagabonda”.